Veštački zubi plasticni – Cena, trajnost i održavanje

Svakome od nas osmeh znači mnogo više od običnog izraza lica — on predstavlja našu radost, sigurnost i deo je naše svakodnevne komunikacije. Kada izgubimo zube, naš osmeh postaje nekompletan, a sa njim i deo naše ličnosti. Nošenje veštačkih zuba može biti prelomni trenutak kada ponovo otkrijemo sebe, svoj osmeh i sigurnost.

Stomatološka ordinacija Dr Dragane Lukić donosi kompletno rešenje u oblasti protetske stomatologije, od besplatne konsultacije do izrade po meri prilagođenih zubnih proteza. Cilj je jasan — nadoknaditi izgubljenu funkciju žvakanja i estetiku lica tako da se osmeh vrati u punom sjaju.

Ključne tačke

 • Veštački zubi plastični vraćaju osmeh i sigurnost
 • Besplatna konsultacija za detaljne informacije o opcijama
 • Prilagođene zubne proteze poboljšavaju funkciju žvakanja
 • Protetska stomatologija naglašava estetiku lica
 • Trajnost veštačkih zuba zavisi od pravilnog održavanja

Šta su veštački zubi plastični?

Veštački zubi plasticni, poznati i kao zubne proteze, služe kao zamena za izgubljene prirodne zube. Ovi zubni nadomjesci ne samo da poboljšavaju funkciju žvakanja već i sprečavaju dalji gubitak simetrije lica, pa tako igraju ključnu ulogu u vraćanju osmeha i samopouzdanja.

Prednosti veštačkih zuba

Jedna od glavnih prednosti zubnih proteza je njihova sposobnost da poboljšaju kvalitet života pacijenata. Osim funkcionalnih benefita kao što je bolja žvakaća funkcija, zubne proteze mogu značajno unaprediti estetiku lica, što rezultira mlađim izgledom.

Proteze izrađene od kvalitetnih materijala poput akrilata pružaju dugovečnost i jednostavno održavanje. Dalje, opcije kao što su skeletirane (vizil) proteze pružaju dodatnu stabilnost zahvaljujući metalnim komponentama.

Razlike u materijalima

Veštački zubi plasticni mogu biti izrađeni od različitih materijala, svaki sa svojim prednostima. Najčešći materijal za totalne proteze je akrilat, poznat po svojoj izdržljivosti i prilagodljivosti. Parcijalne proteze mogu biti akrilatne ili skeletirane, pri čemu skeletirane opcije koriste metalni kostur za veću stabilnost i manju pokrivenost nepca.

 • Akrilat: Lagan i prilagodljiv materijal idealan za totalne proteze.
 • Skeletirane proteze: S metalnim kosturom za dodatnu stabilnost i dugotrajnije rešenje.

Bez obzira na izbor, veštački zubi plasticni nude brojne prednosti zubnih proteza koje pomoći osobi da povrati stabilnost u svakodnevnom životu, od konzumacije top posnate pite do očuvanje stavne zidine. Takođe, odabir materijala može uticati na luačnost problatovaičnih kostija, pružajući dodatne individualizovane opcije za svakog pacijenta.

Cena veštačkih zuba plastinih

Izrada veštačkih zuba predstavlja kompleksan i individualni proces, koji zavisi od nekoliko faktora.

Faktori koji utiču na cenu

Jedan od bitnih faktora je vrsta proteze. Mobilne proteze su obično povoljnije opcije, dok fiksirane proteze mogu imati višu cenu. Takođe, parcijalne proteze su često jeftinije od totalnih proteza. Na primer, cena akrilatne proteze može biti niža u poređenju sa skeletiranim protezama, koje su skuplje zbog svoje konstrukcije i materijala.

cena veštačkih zuba

Materijal od kojeg se proteza izrađuje takođe igra veliku ulogu. Akrilatne proteze cena može biti povoljnija, dok skeletirane proteze cena može biti viša zbog korišćenja metala koji obezbeđuje veću stabilnost.

Gde pronaći najpovoljnije opcije?

Bilo da tražite mobilne, parcijalne ili totalne proteze, savetuje se da se obratite specijalizovanim stomatološkim ordinacijama. Ordinacija Dr Dragane Lukić nudi besplatne konsultacije, gde pacijenti mogu dobiti detaljne informacije o ceni veštačkih zuba i pronaći najpovoljnije zubne proteze. Na ovaj način, svako može odabrati opciju koja najbolje odgovara njihovim potrebama i budžetu.

Trajnost plastičnih veštačkih zuba

Plastični veštački zubi postaju sve popularniji izbor za mnoge pacijente zahvaljujući njihovoj pristupačnosti i prilagodljivosti. Ipak, koliko dugo traju ovakve proteze i šta može uticati na njihovu dugovečnost?

Koliko dugo traju plastični zubi?

Trajnost veštačkih zuba značajno varira u zavisnosti od tipa materijala i načina proizvodnje. Akrilatne proteze, kao jedna od najčešćih opcija, mogu trajati između 5 do 7 godina uz pravilno održavanje. S druge strane, longevitet vizil proteza je poznat po svojoj dugovečnosti, često prelazi deset godina kada su izrađeni od kvalitetnih materijala i uz pravilnu brigu.

Uticaj održavanja na trajnost

Očuvanje zubnih proteza ključni je faktor za njihovu dugovečnost. Pravilno akrilatne proteze održavanje može značajno produžiti njihov vek trajanja. Redovno čišćenje blagim sredstvima i upotreba mekih četkica pomažu u uklanjanju naslaga i sprečavaju habanje materijala. Takođe, redovne posete stomatologu omogućavaju pravovremene korekcije, što dodatno pomaže u očuvanju funkcionalnog stanja proteza.

Dodatan primer je skeletirana proteza, koja u kombinaciji sa metalokeramičkim krunicama pruža visok nivo izdržljivosti. Longevitet vizil proteza mnogo zavisi od kvaliteta materijala i pažljivog održavanja.

Izuzetno je važno pridržavati se preporuka stomatologa za održavanje, jer pravilna nega može drastično uticati na trajnost veštačkih zuba i očuvanje njihove funkcionalnosti i estetike.

Održavanje veštačkih plastičnih zuba

Pravilno održavanje zubnih proteza ključno je za očuvanje oralne higijene i funkcionalnost veštačkih zuba. Sledeći jednostavne savete i redovno posvećujući pažnju čišćenju i kontroli proteza, možete znatno produžiti njihov vek trajanja.

Osnovni saveti za održavanje

Prvo i osnovno, pravilno održavanje zubnih proteza zahteva svakodnevno pranje proteza i desni. Uvek koristite neabrazivne paste za zube i mekane četkice kako biste izbegli oštećenja. Uputstva za održavanje koja dobijete od svog stomatologa treba strogo slediti kako bi higijena veštačkih zuba bila na najvišem nivou.

 1. Čistite proteze svakodnevno blagim sredstvima.
 2. Koristite meke četkice za preventivno pranje desni i proteza.
 3. Uklonite proteze noću i držite ih u odgovarajućem rastvoru koji vam preporuči stomatolog.

Profesionalno čišćenje i kontrola

Redovno posećivanje stomatologa za profesionalno čišćenje i kontrolu proteza može značajno poboljšati njihove performanse i higijenu. Čišćenje i kontrola proteza od strane profesionalaca osiguraće da su proteze uvek u optimalnom stanju, sprečavajući nastanak mogućih komplikacija. Higijena veštačkih zuba ne prestaje kod kućne nege; potrebno je osloniti se i na stručnu brigu.

Aktivnost Frekvencija Prednost
Dnevno pranje Svakodnevno Održava oralnu higijenu
Profesionalno čišćenje Jednom u šest meseci Uklanja tvrdokorne naslage
Redovne kontrole Jednom godišnje Osigurava funkcionalnost proteza

Različite vrste proteza i njihove karakteristike

Proteze za zube dolaze u različitim varijantama, od parcijalnih do totalnih, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama i materijalima. Stomatološka ordinacija Dr Dragane Lukić pažljivo bira vrste zubnih proteza prema individualnim potrebama pacijenata, osiguravajući optimalnu funkcionalnost i estetski izgled.

karakteristike denture

Parcijalne proteze

Parcijalne proteze su idealno rešenje za pacijente koji još uvek imaju nekoliko zdravih zuba. Ove proteze se pričvršćuju za preostale zube pomoću žičanih kukica ili preko metalnog okvira za dodatnu stabilnost. Mogu biti izrađene od akrilatnih ili skeletiranih materijala. Parcijalne vs. totalne proteze pružaju opciju zadržavanja prirodnih zuba za bolju funkcionalnost.

Totalne proteze

Totalne proteze su namenjene pacijentima koji su izgubili sve zube. Obično su napravljene od akrilata, što nudi dobru kombinaciju udobnosti i funkcionalnosti. Ove proteze ne zahtijevaju preostale zube za svoj rad i služe kao kompletna zamena zubnog niza. Karakteristike denture se često baziraju na stabilnosti, estetici i lakoći nošenja.

Skeletirane proteze

Skeletirane proteze, poznate i kao vizil proteze, nude povećanu stabilnost i trajnost zahvaljujući metalnom skeletu. Ove proteze su idealan izbor za pacijente kojima je potrebna kombinacija čvrstine i fleksibilnosti. Skeletirane proteze se manje pokrivaju nepce, pružajući veći komfor i bolji osećaj prirodnosti. Materijali za proteze kod skeletiranih modela su uglavnom metalni leguriti i akrilat.

Proteze na implantima: prednosti i nedostaci

Proteze na implantima predstavljaju savremeno rešenje koje obezbeđuje izuzetnu stabilnost i komfor. Uz napredak tehnologije, postavljanje zubnih protetskih radova na implantatima omogućava pacijentima višestruke prednosti, ali i određene izazove koje treba uzeti u obzir.

Prednosti proteza na implantima

Postavljanje zubnih protetskih radova na implantatima donosi brojne pogodnosti:

 • Stabilnost: Implantati pružaju čvrstu osnovu koja osigurava stabilnost proteze, eliminisanje klizanja i nelagodnosti.
 • Prirodnost: Proteze na implantima izgledaju i funkcionišu kao prirodni zubi, dajući pacijentima veće samopouzdanje u svakodnevnim aktivnostima.
 • Očuvanje kosti: Implantati pomažu u očuvanju alveolarnog grebena, čime se sprečava dalji gubitak kosti.
 • All-on-4 tehnologija: Ova metoda omogućava ugradnju četiri implantata na koje se fiksira kompletna proteza, što je brže i efikasnije rešenje.

Nedostaci proteza na implantima

Iako su proteze na implantima veoma efikasne, postoje i određeni nedostaci:

 1. Visoki troškovi: Cena ugradnje implanta i zubne proteze je značajno viša u poređenju sa konvencionalnim metodama.
 2. Kompleksnost procesa: Ugradnja zahteva kiruršku intervenciju koja može biti neprijatna i zahtevna za pacijente.
 3. Dug period oporavka: Proces oporavka i integracije implanta može trajati nekoliko meseci, što produžava ukupno vreme lečenja.

Proces ugradnje implanta

Ugradnja implanta je složen proces koji uključuje nekoliko faza:

 1. Konsultacija: Stomatolog procenjuje zdravstveno stanje pacijenta i planira tretman.
 2. Kirurška faza: Implantati se hirurški postavljaju u kost, nakon čega sledi period zarastanja.
 3. Osiguravanje stabilnosti: Za postavljanje zubnih protetskih radova mogu se koristiti privremene proteze dok implantati ne postanu potpuno funkcionalni.
 4. Fiksacija proteze: Nakon procesa oseointegracije, proteza se trajno postavlja na implantate.
Faza Opis Trajanje
Konsultacija Procena i planiranje tretmana 1-2 posete
Kirurška faza Postavljanje implantata 1-2 sata
Oporavak Prosečno zarastanje 3-6 meseci
Fiksacija proteze Postavljanje finalne proteze 1-2 posete

Koliko su plastični zubni nadomesti udobni?

Plastični zubni nadomestci mogu značajno uticati na kvalitet života, ali privikavanje na proteze može biti izazovno. Udobnost zubnih nadomestaka zavisi od više faktora, uključujući tačnu prilagođenost proteze pacijentu.

Privikavanje na nošenje proteza

Proces privikavanja na proteze može trajati nekoliko nedelja. Tokom ovog perioda, pacijenti mogu iskusiti nelagodnost ili probleme sa žvakanjem i govorom. Važno je redovno nositi proteze i postepeno povećavati vreme nošenja kako bi se ubrzao proces prilagođavanja.

Učestali problemi i kako ih prevazići

Problemi sa zubnim protezama mogu uključivati bol, iritaciju desni, teškoće u govoru i žvakanju. Da bi se ovi problemi rešili, slede neki praktični saveti za prevazilaženje problema:

 • Konsultujte se sa stomatologom za precizno prilagođavanje proteze.
 • Koristite specijalne kreme za proteze kako biste poboljšali udobnost.
 • Pridržavajte se higijenskih pravila da biste sprečili infekcije i iritacije.
 • Vežbajte govor pred ogledalom kako biste se prilagodili novim protezama.

Udobnost zubnih nadomestaka dolazi sa vremenom i postepenim navikavanjem. Sledite savete svog stomatologa kako biste olakšali privikavanje na proteze i rešili sve eventualne probleme na vreme.

Закључак

Sveobuhvatan pregled ove teme otkriva važnost dobro informisanosti o veštačkim zubima plastiknim. U svetu savremene stomatologije, izbor odgovarajućih zubnih proteza nije samo stvar estetike, već i funkcionalnosti i trajnosti.

Izbor materijala i redovno održavanje igraju ključnu ulogu u garantovanju dugovečnosti i udobnosti, bilo da su u pitanju totalne ili parcijalne proteze, odnosno skeletirane proteze sa metalnim skeletom.

Cena veštačkih zuba zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu proteze i materijale koje stomatolozi koriste. Pored toga, pacijenti mogu pronaći najpovoljnije opcije kroz besplatne konsultacije u specijalizovanim ordinacijama. Ovo omogućava detaljnije informacije o svim opcijama novih zubnih nadomestaka.

Ne manje važno, održavanje i higijena ovih proteza direktno utiču na njihovu trajnost. Redovna poseta stomatologu i profesionalno čišćenje mogu produžiti životni vek proteza. Osim toga, udobnost zubnih nadomestaka zavisi od faze prilagođavanja i prevazilaženja prvobitnih problema, što opet znači važnost stalnog praćenja od strane stomatologa.

Moderna stomatologija pruža razne inovativne metode, kao što su proteze na implantima, koje nude značajne prednosti u poređenju sa tradicionalnim protezama. Istraživanje svih opcija i dobro informisanje ključ je donošenja najbolje odluke za zdravlje i kvalitet života.

Ovaj sveobuhvatan pregled o veštačkim zubima daje neophodne informacije koje će pomoći pacijentima da donesu pravilne i informisane odluke o svojim stomatološkim potrebama.

FAQ

Šta su veštački zubi plastični?

Veštački zubi, poznati i kao zubne proteze, služe kao zamena za izgubljene zube, sprečavajući dalje probleme sa simetrijom lica i funkcijom žvakanja. Akrilat se najčešće koristi kao materijal za totalne proteze, dok parcijalne mogu biti akrilatne ili skeletirane (vizil proteze).

Koje su prednosti veštačkih zuba?

Proteze poboljšavaju funkciju žvakanja, estetiku lica i vraćaju osmeh. U Stomatološkoj ordinaciji Dr Dragane Lukić, proteze se kreiraju sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir osobenosti svakog pacijenta, čime se postiže mlađi izgled.

Koji faktori utiču na cenu veštačkih zuba?

Cena varira u zavisnosti od tipa proteze, materijala i složenosti izrade. Mobilne i fiksirane, parcijalne i totalne proteze, kao i materijal izrade (akrilat, metal, silikon) su ključni faktori koji utiču na konačnu cenu.

Koliko dugo traju plastični zubi?

Trajnost plastičnih zubnih nadomestaka zavisi od materijala i načina održavanja. Skeletirane proteze pa remanuarno se izdvajaju po trajnosti, posebno kada su u kombinaciji sa metalokeramičkim krunicama.

Kako pravilno održavati veštačke plastične zube?

Pravilno održavanje podrazumeva svakodnevno pranje neabrazivnim pastama i mekim četkicama, kao i redovno nošenje prema uputstvima stomatologa. Redovne kontrole kod stomatologa su presudne za dugovečnost proteza.

Koje su različite vrste proteza i njihove karakteristike?

Postoje parcijalne, totalne i skeletirane proteze. Parcijalne proteze vezuju se za preostale zube uz pomoć kukica ili metalnih elemenata, totalne proteze su izrađene za pacijente bez ijednog zuba, dok skeletirane proteze pružaju veću stabilnost zahvaljujući metalnom skeletu.

Koje su prednosti i nedostaci proteza na implantima?

Proteze na implantima pružaju izvanrednu stabilnost i osećaj prirodnosti u poređenju sa konvencionalnim protetskim rešenjima. Nedostaci mogu uključivati višu cenu i duži period oporavka nakon ugradnje implantata.

Koliko su plastični zubni nadomesti udobni?

Privikavanje na nošenje proteza može varirati. U prvim danima može izazvati nelagodnost, ali redovnim nošenjem većina pacijenata se brzo privikne. Učestali problemi kao što su iritacije i klizanje mogu se prevazići uz savete i prilagodbe od strane stomatologa.

Izvori